10.12.2020 г., 18:07 ч.

Нея - Не! 

  Поезия » Свободен стих
944 4 7

Нея – Не!

 

Ако се плисна, ей тъй – като набрало виме на самичка първескиня –

всичкото небе ще аленее. И от кърви… сто лета ще се отмива.

А как, как ми се синее, Боже! Ала синилото ти, при таквизи не дохожда.

И таз Душа, у мен се мята. И немее, а ръмжи ù се… та чак… сама се глозга.

 

И как ми се прощава, Боже… а не мога, ей на – връз езика ми е – също пришка,

пустата и прошка. Аха да я издишам…да се търкулне, па да ме Помаже.

Пуста памет! Пуста памет дума – че всичко е скътала. И храни се от него. Като мишка.

Себе храни, а от мен отнема – ден из ден все по е настървена.

Стотина прошки на гръкляна ми. Обесени. А дишат.

 

И знаеш ли, Боже – нещо под ходилата ми хрущи. Едно такова – сякаш кост се чупи.

Достойнство го наричам, а пък то… се мръщи. Може пък… човекът да сгреши, нали?

И сам…Душата си… чак в стъпалата да прокуди, да си мисли, че е жива щом пълзи…

дорде не почне, с пукот, като от кости пукот, да крещи,

че се строшава, дорде я мъчиш да прощава

на ръце – безмилостни – от нежни, превърнали се в душегуби; на сърце, кое те уверява,

че туй е… щото… като никой друг те люби.

 

Синее ми се, Боже, как ми се синее, но мъката, гневът, страхът, че и срамът …

с тях Синьото не иска да вирее. И само в сън – оскъден е (и него през цедило ми го даваш)

на сън съм Синя, Боже, а можеше, а можеше да бъде и на яве, но с пуста Памет

даже и Смъртта е толкоз невъзможна…

 

Па си думам, Боже – „До друг живот! До непонятие за Грях… до Свободата

да не знаеш, че има лек, и той е „Прошка“…

Душата си, в езичница да я „покръстиш“, па сетне –

зъб за зъб, и за рана – две! И сто бесилки за едничка, неизлекувала те прошка!

До свят подобен… нещо – между Крум… и Пагане – с богобоязън, ала да отрежеш!

И да пожертваш за Душа – сърце, но никога Душата! Нея – Не!

Спаси се, Душо! Дорде тупти сърце! Сетне? Сетне Бог… в друга клетка Свобода ще ти даде.“

 

Ренета Първанова

© Ренета Първанова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??