26.11.2023 г., 12:09 ч.  

Нивенна 

  Поезия » Свободен стих
150 0 0

Нивенна

 

Снегът-студът дойде. 

Нивенна.

Зимата ни носи сняг и студ.

Чувства нови носи тя обаче.

Плаши ни тя малко във началото.

Но утехата - в "прославянето" е.

 

Паршек в зимни дни е ходил бос и гол.

(Порфирий Корнеевич Иванов, учител

На народа, руски.

Думи негови за нашия контекст казвам тук:

Студът, най-енергетичен - на природата е

Дар.

Пуска той във тялото на здравето бабацила.)

 

На мъжа - подобава да търпи - 

Да издържа - на духа представител е той.

И жената търпелива по- е, но не обича (често)

Тя студа.

От него - още по-красива тя да стане

може.

 

На духа съдба е - закаляването.

Издръжливостта.

Има "лошо", но и лошо по-голямо има.

 

Решетките, еднообразието на затвора - 

какво това е?

"Нивенна" символична - студ, условие неудобно.

Но и то - благоприятно е за нещо.

За мисълта на първо място.

 

Зимата условие за размишление е.

За мисъл - топлината търси мисълта -

Светлина.

Нощтта е временно явление.

За мисълта благоприятно също.

И смъртта "решетки" е - "Нивенна".

Разводът пък какво е? - временна "Нивенна"

 

Нивенна сън е.

Спиш-преспиваш-сили ти събираш.

 

Не бой се от студа, - гледай и ходи.

Благоприятно действай - за тяло, за душата.

 

Благоприятно действие е - да 

съблечеш се, да походиш бос и гол 

В снега.

Приятел ти с нивенна ставаш.

Тя ти дава бодрост-красота.

От "решетките" жизнени свои -

излез без колебание.

 

Почувствай се за миг герой.

Знае що е сняг Велес.

Мечката в бърлогата си ляга.

Чакат и лежат - кучета и мечки, вълци в

Своите скривалища.

Но и - ходят "боси" те в снега.

 

Стани и ти за миг животно.

Да видиш, че приятел е нивенна.

Какво е сняг и лед - студената вода?

Условие енергетично.

Снегът-студът през зимата -

в известна степен -слънцето заместват.

 

През зимата Нивенна властва.

Прославяй я, общувай с нея.

На дървата огъня - на овцете вълната

в студа са наше утешение-помощ също.

 

Не бой се от студа, нощта, снега.

Нови чувства-мисли носят те.

 

Слава на Велес - приятелят на мечки, 

Вълци.

Велес прославяй.

Телесният некомфорт напомня за живота.

За път, движение - за действия геройски.

 

Един-два и пъти три в ден зимен-летен

натурално ти общувай със снега.

Съблечѝ се и за миг се в него потопи.

Ил в реката - във вода студена.

 

Слава на реките зимни!

Приятели на твоя дух, душа и тяло

Да станат могат те.

 

Учителят руски народен Паршек ни учи -

Нивенна натурално да прославяме,

от нея да се ползваме.

Слава на Паршек.

На Лесничея - последовател негов.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??