НОКТЮРНО
Зад хълма
над града се свлича слънцето
с разкървавено чело
и облаците се прощават с него
прежълтели
от несподелена скръб.
Горите умълчани
приютяват в дебрите си
войнството от животинки,
буболечки,
птици долетели,
а долу в ниското
щурците
като легиони от оркестри
към примирие зоват.
С прозявка се обтяга
снажна вечер – като господарка
с нетъкана здрачна нощница
над сгърчения от умора
и преплитащ стъпки
белезникав ден.
Разсипват се звезди
отгоре ù -
перлени мъниста
от райска бижутерска кошница –
брокатена луна се изтъркулва
с откършено парче
от декоративния ù шлем.
Ухание на сън
приижда леко
и замайва сетивата като мускус.
Отлага се на дъното на подсъзнанието
утайката от тягостен,
нерадостен житейски прахоляк.
Пресичат на сърцето паметта
трептящи отражения
от мигове възторг
пропуснати,
оставили следи от фосфор –
печални и загадъчни –
в покоите необозрими
на изтляващия полумрак...
© Димитър Луканов Всички права запазени