14.05.2021 г., 7:24 ч.

Нощ в открития Океан... 

  Поезия » Пейзажна
170 0 1

 

Нощ в открития Океан...

            Океаните заемат ¾ от

        площта на планетата

                         Факт

 

На залезът омаята остана

разтворена в безкрайната вода...

За малко укроти се Океана

и разпиля космична свобода.

 

Пристъпи нощ вълнуваща и тиха

небето засия с безброй звезди,

а ураганите, които виха –

едва люлеят палави вълни...

 

Те идват на редици настъпателно

и корабът за тях е вълнолом,

и го поклащат леко и мечтателно,

а той за нас сега е порт и дом...

 

... Изгасва залезът... Черней водата,

но на вълните гребенът е бял

и само той проблясва в тъмнината –

енергия от вятъра събрал.

 

А в тази нощ навярно бе заета

Луната, та до края не дойде...

И светила над другите морета

остави тъмно нашето небе.

 

Звездите само винаги остават

и векове моряците по тях

поведени от ветровете плават,

дори във ураганите без страх...

 

...И въздухът в нощта изглежда черен,

но движим се уверено напред,

защото рáдарът ни в пътят е уве́рен,

а ние – във моряшкия късмет!...

 

Едно време в Океана

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??