30.07.2007 г., 17:10 ч.

О, Мисли 

  Поезия » Философска
914 0 3
 

О, Мисли

О, Мисли мои, тежки и неясни,

Къде се втурвате и блъскате се бясно,

Какво ви кара да бушувате в морето бурно,

Море на думи неизказани и чувства страстни?


                                                - Напред е изхода - отвръщат те забързани,

                                                Там най-накрая ще сме ние най-щастливи,
                                                Там истината търсим, а тя ще ни очаква,

                                                Повей ни там, назад недей ни връща.


А Чувствата недейте ги забравя,

Те бликат като вода във ручей бистър,

Те първи са, а вие, Мисли, после,

Те раждат се и дават вам криле.


                                                - Чувствата ли? - чудят се двусмислено, 
                                                Та те ни питат нас: „Къде? Кога? Защо?"

                                                И вярват ни, защото ние мислим,
                                                И вярват ни, защото те не знаят как.


Но Делата са по-важните от вас,

Къде така бездейно полетяхте?

На тях дължите вашата победа,

На тях - Делата - истина една.


                                                 - А ний защо да спрем и да пустеем,

                                                 Защо да бъдем винаги забравени отзад,

                                                 Защо да чакаме безспирно нечия победа?

                                                 Без нас делата са изгнили, празни и без глас.


Аз казвам ви, не се лъжете, Мисли мои,

Не се преплитайте една във друга, ред по ред,

Мислите със Чувства истински, са рицарите мои,

А Делата винаги ще греят най-отпред.


                                                  - Защо си тъй жесток със нас, защо отговори ни?

                                                  Кога ще бъдем тъй признати с чест, герои,

                                                  Ти искаш само да робуваме на твойта воля,

                                                  Не ще да бъдем твои верни роби.


О. Мисли мои, не ме оставяйте сега,

Недейте ме заравя сам във болка и тъга,

Те, Чувствата, самотни са, когато вас ви няма,

А Делата празни са - живот във тъмнина.



Мартин

30.07.2007

  

© Мартин Аргиров Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • За граматика няма да спомена, аз не съм този който може да каже нещо по тази тема, просто не разбирам За стиха обаче, добре изразен. За себе си, мислите ги остави, чувствата захвърлих аз И все пак, поздрав за стиха!
  • тогава го редактирайте както смятате за добре, на мен просто така ми харесва, зная че това не е граматически правилно
  • Мартине, ако четири различни мисли говорят, неправилно си поставил запетаите. Там, където има запетая, означава, че говори едно и също лиоце (в случая мисъл). Тогава са излишни тиретата.
Предложения
: ??:??