26.08.2014 г., 20:09 ч.

Обобщение 

  Поезия » Друга
351 0 4

Нагледах се на утро как изгрява.

Нагледах се на много божи дни.

Нагледах се на залез как прегрява

и газил съм в роса, и във слани.

 

Посрещах с радост гостите прилични

и ги изпращах в мокрия порой.

Посрещах вечер нощите различни.

Сънувах тежки сънища безброй.

 

Мечтаех аз за пролети големи.

Мечтаех за горещите лета,

а все попадах в есените неми,

та вечер зимни дрехи да плета.

 

Нагледах се на вечерите лунни

и на звездите горе от сребро.

Наслушах се на песни пъстрострунни.

Нагледах се на лошо и добро.

 

А в нощи жълти - в лунните предели,

до мене спяха лунни стихове.

И с тях в празнични безброй недели 

горяхме в опростими грехове.

 

Утехата за мен намирах само

в една жена във топлия си дом,

когато тя склони на мойто рамо

глава с ухание на своя Лом.

 

Сега разбирам: всичко отминава

и се усуква бавно на конец,

и той през иглено ухо минава

за да се върже в края на венец.

© Никола Апостолов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря, Приятели, за коментара и оценките!
    Трогнат съм и се радвам, че харесвате!
    Поздрави от мен и хубав ден!
  • Поздрави, Никола!

    Осъзнато и мъдро...
  • Много силен финал, на силно стихотворение - философско и лирично едновременно!

    Поздравление, Никола и най-висока оценка!: Мисана
  • чудесно стихотворение... мило и драго ми беше
    да прочета, поздравления, Никола..
Предложения
: ??:??