1.06.2011 г., 11:14 ч.

Обществен задух 

  Поезия » Гражданска
506 0 1

Редът е скрит сред хаоса от планети.

И всички рими са разместени, безцветни.

И всички ние сме поети от запаса –

а думите ни страдат от скорбут.

 

Със кислородна маска на уста

аз бродя сред останките

на столичните безпотомствени площади;

и каня всички безпризорни сгради

със мен и лятото, което е на път:

 

да се плацикаме в миманса на събитията,

да разиграваме спектакли под дъжда,

да призоваваме към щедрост и към солидарност,

докато щъркелите отлетят.

 

Да остареем като младостта си,

която е отлюспено парче бетон,

да се пречистваме в страха и във съня си,

където разпилян е всеки стон.

 

А когато пяната превърне се във смог отровен

и границата се размие между злоба и екстаз,

ще се погледнем ли поне за миг –

разбиращи се с поглед, без говорене,

или ще си нахлузим този път противогаз?

© Константин Дренски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Силен стих, лъха на изгубена младост и похабен живот, много точно е хванато насторението, браво!
Предложения
: ??:??