Редът е скрит сред хаоса от планети.
И всички рими са разместени, безцветни.
И всички ние сме поети от запаса –
а думите ни страдат от скорбут.
Със кислородна маска на уста
аз бродя сред останките
на столичните безпотомствени площади;
и каня всички безпризорни сгради
със мен и лятото, което е на път:
да се плацикаме в миманса на събитията,
да разиграваме спектакли под дъжда,
да призоваваме към щедрост и към солидарност,
докато щъркелите отлетят.
Да остареем като младостта си,
която е отлюспено парче бетон,
да се пречистваме в страха и във съня си,
където разпилян е всеки стон.
А когато пяната превърне се във смог отровен
и границата се размие между злоба и екстаз,
ще се погледнем ли поне за миг –
разбиращи се с поглед, без говорене,
или ще си нахлузим този път противогаз?
© Константин Дренски All rights reserved.