22.03.2017 г., 19:43 ч.  

Очакване на пролет в гората 

  Поезия » За деца
1193 4 8

Срещнали се във гората - 

баба Меца с Вълчо - страшен, 

а наблизо сред листата, 

скокна заекът, подплашен:

 

- Бабо Мецо, стъпвай леко! 

  Вълчо, ти недей ръмжа! 

  Иде Пролетта по горската пътека, 

  нека кажем й : "Добре дошла!".... 

 

Под дъба, дори и Кума Лиса, 

с мишлето сладко си говори - 

до камъка на припек седнали са....

чак свраката с кълвача спря да спори. 

 

Сърничката, станала е отзарана, 

че рано кукувица кука... кука.. :

- Да се сберем на горската поляна, 

Пролетта да срещнем тука! .... 

 

...и  кукумявката.. и  даже бухалът, събуди, 

празника във сън да не проспят.... 

Катеричката не спира да се чуди:

- От що ли клоните тъй шумолят?!.... 

 

...Там накацали са много птички 

и не спират да бърборят:

- Колко се обичат всички 

и радват се, че пак е пролет!... 

 

Ежко пък с крачета тупа, 

бърза да не закъснее,

а лалугерът от земната хралупа, 

сънен - погледът му мержелее. 

 

Даже паякът ведно с мухата,

тихо - в ъгълче кротуват, 

жаба Кекерица - край реката, 

с буболечките, в очакване - мируват!

 

Охлювче, подало си рогцата, 

мравки и пчелички, работливи - 

бързали, щом чули новината, 

чак къртичето - надникнало свенливо! 

 

Вместо по пътеката, обаче - 

Щъркелът я носи на крилата, 

идва с Пролет отдалече, 

която с цвят и аромат заля Гората! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Pepi Petrova Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Малки приказчици в рими за герои най-любими »

14 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Таня, благодаря ти! Радвам се, че съм те разведрила!
  • Ауу много готино! Създаде пролетно настроение! Днес си мислех как ми се ходи в гората, а ти направо ме заведе, а и ме върна в детските си представи за животинките в гората! Благодаря!
  • Сега забелязах, малка техническа грешка... да се чете "даже паякът, в едно с мухата".
  • Благодаря, Боби! Надявам се, да е така!
  • Два дена, не можех да вляза в профила си и ми беше много кофти, че не съм сред вас.А идеята ти е наистина прекрасна и вълнуваща и ще се приеме много добре сред децата, убеден съм в това Пепи
  • Благодаря ви! Така исках да се чувства всеки, който го чете, независимо малък или голям. Идеята ми хрумна тази неделя, като се разхождах с кучетата в гората. Просто си ги представих всички тези животинки и от реалността и от приказките.... та така.
  • Много ми хареса Пепи!!! Свежарско е и е пролетно, тъкмо като за сезона. Поздравления от мен.
  • Хареса ми!
Предложения
: ??:??