28.12.2014 г., 13:02 ч.

Ода за свободата 

  Поезия » Гражданска
1093 1 3

"Българийо, за тебе те

умряха...”

                   Иван Вазов

 

 

„Българийо, за тебе те умряха!...”

Но те умряха в бой за свобода!

И слава богу, че не доживяха

на двадесет и първи век глада!

 

Родино мила, майко моя, свята!

Какво ли още ти не преживя!?

За тази вечна жажда – Свободата,

какво ли вече знаме не развя?!

 

Сега живеем всички в свобода!

За нея да се мре – не се налага!

Защо тогава пак и докога

животът като в менгеме ни стяга?!

 

Нали със гръм и трясък сам се срина

един прогнил и ненавиждан строй?!

Нас даже и войната ни подмина!

Защо не сме в подем, а сме в застой!

 

Защо ли? Ще ви кажа: Негодяи

от четвърт век са яхнали  властта,

и както са набрали скорост, май,

ни влачат всички нас към пропастта?!

 

Народът, ще не ще, ги преизбира –

държавните проблеми да решават,

а не да гонят само келепира

и с власт, де факто, да забогатяват.

 

Но нищо тях не ги интересува!

Освен едно – да трупат милиони!

Какво, че ги ругаят и ги псуват!

Че цялата държава е в агония!

 

Хазната даже няма кой да варди!

Резервите ни в нея се топят...

В бездънна яма чезнат милиарди,

а няма назидание и съд!!

 

Земята ни, осеяна със тръни,

с пороища безсилно се сражава...

В селата сякаш минали са хуни!

В тях камък върху камък не остава!

 

Децата ни, немили и недраги,

се мъчат да прокопсат в иностранство...

И моето е там!... В очите – влага...

В сърцето – ХристоБотево пиянство...

 

Това ли ни постигна след обрата?!

След толкова жадувания преход!

Когато някой мре за свободата,

поне умира с гордост и утеха,

 

че те поне – потомците, ще могат

да вкусят от бленуваното щастие...

Когато не от Царя и от Бога

ще имат хляб, а от народовластие...!

 

Разруха, безхаберие, цинизъм...

И цял народ – в предгибелна беда!

Това дойде след злия комунизъм,

във който не живяхме в свобода!

 

Нелепо е, и тъжно е, и гадно!

Народът назоваван – суверен,

отново е излъган безпощадно!!

Пореден исторически рефрен...!

 

Не знам дали съзнават господата,

които ни докараха до тук,

че писне ли ù и на свободата,

самата тя превръща се в юмрук!!

 

                            

14.12.2014г.        

 

© Чавдар Тепешанов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • инострансство?

    И каква е разликата със странство.
    Поетиката ти е толкова остаряла, а заигравката с темата е безсмислена. Не казваш нищо ново. Патетиката е някак си скърпена.
  • "Не знам дали съзнават господата,
    които ни докараха до тук,
    че писне ли ù и на свободата,
    самата тя превръща се в юмрук!!"
    Браво!
    Здраве и късмет през новата година!
  • Българийо, за тебе те умряха...
    Сега безмълвни от небето, като ударени от гръм,
    гледат с погнуса управленците ни неграмотни,
    разплути, бесни и алчни мафиоти.
    И се чудят на търпението наше
    не ще ли ги изгоним тез апаши!
Предложения
: ??:??