Планините на Тибет -
величествени, чудни
снаги вековни те изправят
във нежно-синьото небе
и облаци завиват нежно
от утрините хладни
и слънцето е щедро
към тези красоти.
Скали чудати
порят небесата
с треви и храсти -
кичеста премяна -
и всяко стръкче билка е
за болести различни -
лечебен еликсир в дар
на всяка живинка.
Мъдростта на вековете
събрана във Тибет е,
там, где орлите
свиват си гнезда.
Хилядолетна мъдрост
записана и препредавана,
далеч от лоши помисли,
в услуга на света.
Там връзката с Земята
те помнят я и тачат я
и вси космични сили
те знаят ги и следват,
завети на дедите си
те пазят съкровено
и учат те децата си
на мъдростта свещена.
И днес към таз светиня
ръце протяга черна Чума,
решила да изтрие
от лицето на света
тез мъдреци духовни,
пазителите земни
и тъпче, унизява
свещената земя.
А тези сили черни
преди две хилядолетия
разпънаха на кръста
самия Божи син,
сега тези, същите,
разпъват пак на кръста
величавия и мъдрия,
обичан наш Тибет.
Забравят те, обаче,
че Кръстът на Голгота
не е позорен изход
от земния живот -
велика саможертва
и после възкресение -
възхвала, ода величава
за славния народ.
Поклон!
© Ивелина Симеонова Всички права запазени