Завръщаш се в далечната Итака,
където те очаква Пенелопа!
Родината е тука и оттатък –
небитие в реалност, мит в живота!
Към своя бряг пътуваш – там, където
наследникът ти вече е пораснал!...
Години дълги скита сред морета,
в една игра – стихийна и опасна!
На простосмъртен воин не се помоли,
ни – на гадател, ни – на цар могъщи!
Герой епичен, с боговете спори
да търсиш път... и се завърнеш вкъщи!
Отнели ти измамно свободата,
човека в теб решиха да погубят...
но бореше се, вярваше в съдбата,
и победи във мисията трудна!
А там – в дома ти... в празното ти ложе
безбожници опитвали да влязат!
Душите им за Хадес се тревожат,
за кръвен пир, просмукан от омраза!
Не можеш път на болката да правиш:
дарен със разум – не прощаваш грешки!
Живот ли, смърт ли – можеш да решаваш
с десница силна – честно, по човешки!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени
Нека бъдем упорити като него и вярваме в съдбата си!