Mar 18, 2010, 3:59 PM

Одисей 

  Poetry » Odys and poems
682 0 3

Завръщаш се в далечната Итака,

където те очаква Пенелопа!

Родината е тука и оттатък –

небитие в реалност, мит в живота!

 

Към своя бряг пътуваш – там, където

наследникът ти вече е пораснал!...

Години дълги скита сред морета,

в една игра – стихийна и опасна!

 

На простосмъртен воин не се помоли,

ни – на гадател, ни – на цар могъщи!

Герой епичен, с боговете спори

да търсиш път... и се завърнеш вкъщи!

 

Отнели ти измамно свободата,

човека в теб решиха да погубят...

но бореше се, вярваше в съдбата,

и победи във мисията трудна!

 

А там – в дома ти... в празното ти ложе

безбожници  опитвали да влязат!

Душите им за Хадес се тревожат,

за кръвен пир, просмукан от омраза!

 

Не можеш път на болката да правиш:

дарен със разум – не прощаваш грешки!

Живот ли, смърт ли – можеш да решаваш

с десница силна – честно, по човешки!

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздравления за страхотния нов прочит на Одисей, Мариане!
    Нека бъдем упорити като него и вярваме в съдбата си!
  • Старогръцката митология винаги ми е била слабост!
    Ето че може да е и вдъхновение!
    Поздрав!
  • Много хубаво!
Random works
: ??:??