3.03.2012 г., 7:46 ч.

Оптимистична елегия... 

  Поезия » Любовна
504 0 2

Оптимистична елегия...

 

                          Аз искам да те помня все така

                          бездомна, безнадеждна и унила...

                                            Димчо Дебелянов

 

... Не искам да те помня с Есента

и с болката, в очите ти стаена,

и във ръце с увяхнали цветя

как махаш на прощаване към мене!..

 

На сълзите горчилката едва

преглъщаща как тръпнеш прималяла

и думите как търсииш за това,

че те убива нашата раздяла...

 

Знам, трудно е да бъдеш оптимист-

и Слънцето не смогва във мъглата!..

И Есен е, и Вятър поривист

безмилостно забрулил е листата...

 

... О толкова несвършени неща

във Времето, което ми остава,

но тъй абсурдно дълга е нощта,

а дните толкоз бързо окъсяват!...

 

Нощта понеже тегли ме навън,

а пък денят все в грижи е улисан-

да скитам нощем, даже и на сън,

навярно лунатично съм орисан!..

 

... Делириум внезапно осъзнат

повежда ме по странните пътеки

в страната на измисленият Свят,

която недостъпна е за всеки...

 

Там всяка зле прекършена Любов

ще затрепти очакващо-тревожно,

а Вятърът задухал с порив нов

да я люлее дълго е възможно...

  

И пак Животът с радост окрилен

на приказка красива да прилича,

на приказка безкрайна всеки ден:

така еднаква, толкова различна!..

 

Ти искаш ли през сълзите сега

на Приказката да изслушаш Края

и в тая безнадеждност на Мига

за малко и дори да помечтаем?..

 

... Там никога не ще се разделим,

в ръцете ти цветята ще са свежи,

на утрото във призрачният дим

зората с палав нимб ще те бележи...

 

И грабнати внезапно от Страстта,

ако ми кажеш пак, че ме обичаш:

ще го усетя с тръпката в плътта ти

и в трудността, с която го изричаш...

 

Ще се прегръщаме във утринта

в градините със „белоцветни вишни”,

ще тичаме в полета със цветя,

ще те целувам зад ушите скришно,

 

а Вятърът във твоята коса

неукротим на воля ще играе...

 

...И възрастните вярват в чудеса,

разбираш ли: обичам те!..

                                                Това е!..

 

15.12.2011.        д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Две стихотворение едно до друго - днес си щедър, докторе. Коментарите са излишни. Твоята реплика на Дебелянов е подкрепена с много чувство, особено близък ми е оня лек намек, че всички видения са в миналото, а мечтите на настоящето са само мъгла. Поздрав от Дунава!
  • МНого ми хареса
Предложения
: ??:??