7.04.2023 г., 6:28 ч.

Основания 

  Поезия
135 0 0

Основания

 

Има "ладшафти" три вида - земни, умствени и чувствени - основания са те за нозете човешки.

Пътеките на разходките, хипотезите на ума, чуствата дневни и нощни в асоциации.

Творят те лична митология.

Има къде да ходи тогава човек!

 

Разхождаш се - да, но мислите свързващи къде са - с теб са те винаги.

Отбелязваш Камъните тези!

Движиш се свободно, насищаш се тройно.

Не знаеш нещо, наблюдаваш, предполагаш-мислиш.

Да има САМО за какво да мислиш, малко ли това?

 

Интересът вътре в теб изследователят-ходач-строител събужда.

Навързваш едно с друго-трето.

Създаваш ландшафта умствен.

Разходката пронизва световете твои-три.

Символ и реалност е тя!

 

Идеите - мислите, образите, картините - светът твой жив е!

Мястото свое намираш, да правиш знаеш какво.

Храна твоя е това - насищаш се и действаш с песен-танц и труд.

Хоризонти с много и всички същества (твои) намираш-пораждаш.

 

Хората, животните, растенията, камъните твои от пътеките твои намираш!

Да гледаш-чувстваш-мислиш искаш вечно!

Съединяваш разходката с твоя път жизнен!

Погледът твои в светлината дневна-малко нощна той те с Природата съединява.

Филмите, музиката, книгите, танците - тава са все пътеки - основания.

 

Недостигът вътрешен-външеш насищаш с пълнота.

Глави-коси много има - чакат погледа твой!

Къде е скуката тогава?

Когато главата с мисли, сърцето с чувства, краката с пътеки, ръцете с предмети се хранят!

 

Погледът светлината носи за какво?

За Дело, за дела, за действия - първо, а то второ-трето вика-зове.

Къде е тогава края?

Няма край-има само начало за "Разходка" нова!

 

Ура, напред по кръговете вечни на живота!

Светлината лека, нежна, облачно-слънчева с теб е тя!

Имаш в живота Основания свои - за всичко.

 

 

Лесничея

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??