Земя, браздена от копита
на Аспарухови коне,
земя, където са зарити
съкровища от векове -
тук всеки камък е история
за минали и славни дни,
тук нашите предци строили
са крепости за бъднини.
Припев:
А Плиска, Мадара, Преслав
огрени в светлина блестят.
За конник горд и величав
легенда чудна те мълвят.
Над Шумен Старий град белее,
свидетел на геройски дни.
Гората стара зеленее,
шепти легенди за царе,
градили нашата държава,
сразили страшни врагове,
за да се слави твойто име,
Българийо, за векове.
(текст за песен)
© Василена Т Всички права запазени