8.03.2014 г., 11:22 ч.

От златната пантофка - до тигана 

  Поезия
706 2 8

 


                                    (осмомартенско)

Не ми е нужна главна буква. Всъщност
достатъчно е само да ме има
(във мислите, в сърцето ти и в къщата).
Такава ме поискай - ту ранима,
ту дива и като вълчица бясна.
Прощавай ми, греша ли спрямо теб.
Научих по неволя да пораствам,
танцувайки по много тънък лед.
Не ми е нужна главна буква. Аз съм
понякога по-крехка от кокиче.
А друг път в пъ̀ти по-силна от вас съм -
всички мъже, които ме обичахте...
От златната пантофка - до тигана,
ей тъй - ще се усмихвам под дъжда.
Момиче, Пепеляшка, първа дама -
на главната си буква не държа.
И оцелявам ей-така - напук
на всеки нов житейски катаклизъм.
Не плача само над дъската с лук.
Медал не ща за женски героизъм.
Защото знам, че в крехката си същност
най-силното оръжие съм скрила -
Любов, с която мога да прегръщам
детето, дето с обич съм родила.
И тебе също... И не са ми нужни
ни мускули, ни поглед на Ахил.
Поглеждам те с очите теменужени
и ставаш и от агънце по-мил.
Такава ме обичай: странна, сложна,
виновна и невинна, романтична,
на всичко в тебе противоположна,
от всичко във живота ти различна...
Танцувам още върху тънък лед.
За падането давам си отсрочка.
А този ден е просто стих. За теб...
И може би за мен, жената. Точка.

Павлина Соколова



© Павлина Соколова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Очарователен образ на пълнокръвната жена!
    Честит празник!
  • Мерси на всички минали насам!
  • Женската ни природа... Как хубаво си го казала.
  • "И оцелявам ей-така - напук
    на всеки нов житейски катаклизъм."

    Май всички сме така.Прекрасно казано.Честит празник на патерица
  • Долавям една притаена, сякаш Франсоа Вийоновска нишка, поднесена модерно и с много вкус, в лирично-любовен план. Очарован съм, Павлина!

    Честит 8 март! Желая ти да пишеш винаги така хубаво и завладяващо!: Мисана
  • Хубаво! Оригинално заглавие!
  • Браво, Павлина!
  • Честит празник! Хубав стих!
Предложения
: ??:??