Попадна след поредния успех
във една килия
с троица известни, влюбени
в клетият живот поети.
Изрече за поздрав
сочна проклетия
и подслади я с няколко хапливи стиха:
- Светът ни, същия,
който дишаме сега
във грозотата си
е нескопосано скован -
роден от псувните Вчера
на пиянска свада
между Времето и Бог.
Запили се от скука,
там, в онази кръчма
между нероденото, игриво Утре
нейде запиляна –
съдбата ни за Днес
решиха, плюейки се,
замеряйки се с минали дела:
- Със сребърни
и златни пранги
душата на човек
за дните си да бъде окована...
Те кимнаха в съгласие
щом думите опитаха,
макар напънали се,
но от няма накъде -
заключени „До вечност!“
бавно, бавно преглътнаха
и до дъно ги изпиха.
- Защо го мразиш? – попита тихичко един от тях,
вкусил от най-горчивото в словата.
- Знам ли – рече, навивайки ръкави,
като за бой –
може би защото
щастието не е раздадено поравно,
нито справедливо дадена е и свободата.
Наведоха глави в смирение
или пред истината преклонение,
потънаха във друга вечност,
обвита от мълчание
и за да ги събуди тропна,
плясна със ръце,
изкашля се и отново ги ухапа:
- Не им се сърдя –
повръщаха навред
и падаха, и ставаха
съвсем по нашенски, човешки,
пиейки често правим -
и Той, и ние -
почти незабележими –
като Сътворение,
оказали се с времето
божествени,
но непростими
във решението си
съдбовни грешки...
В килията
с прозорче в рамка -
украсено от решетка,
разменната монета
беше тишина,
но дошъл без пукната пара
можеше да пирува
да се налива с думи като Него
и всекиго поред да сочи,
да критикува и да псува:
- А вие –
бе чел стиховете им
хвалещи величието
и чарът Му
покрил с грима си битието:
- Защо намирате,
че Той дарил ви е
живот
с лице толкова
изящно и „красиво“?
Поетите поклатиха
в такт със Времето глави:
- Напротив,
съгласни сме със теб
за всичко -
но да си го признаем,
след толкова измами
и изречени за пари лъжи
е вече късно,
а и знаем как истината
ще бъде като изповед
онази, същата,
със 30 сребърни пирони
удобно закована -
да я изкажем
ще бъде Откровение
за нашето падение
и с думи няма как да го опишем
колко много, много ни боли...
© ГФСтоилов Всички права запазени