28.02.2018 г., 23:31 ч.  

Отворих книгата на 84-та страница и... 

  Поезия » Бели стихове
649 2 0

Какво са книгите?

Мислите на писателя?

Моментното състояние на автора?

Или са огледало на целия вътрешен свят на създателите им?

Книгите са това, което искаме да бъдат.

Те са творение.

Те са изкуство.

Те са това, което ние им позволяваме да бъдат.

Какъв е бил първоначалният им облик?

Разхвърляни мисли или космическа идилия?

Листа навсякъде около стаята или систематизиран план?

Какво са били първоначално книгите?

Сън, видение или една кратка мисъл?

Те са вдъхновението на автора, което може да зарази читателя.

Едно число.

Каквото и да е то.

То е номер на страница от книга или брошура.

Какво толкова може да стане в различни истории, отворени на една и съща страница?

Тази примамлива мисъл, 

Вдъхновение, 

Това моментно състояние ме накара да...

Отворя книги на 84-та страница.

Отворих на 84-та страница и видях ново начало.

Новото начало на най-любимата ми героиня.

Героиня, която е страдала през цялото време.

Време, което тя не забелязва, че е дошло.

Отворих на 84-страница и видях ново начало.

А с новото начало свърши старата глава.

Отворих друга книга на 84-та страница.

Един мъдрец разказва на внучката си истории.

Ценни за тях истории, защото са изгубили всичко.

Онова, което ние имаме сега.

Ами ако сега, в този момент всичко рухне и останем само с книга.

Какво ще стане?

Ще отворим ли на 84-та страница?

Ще открием ли ново незнайно начало?

Или пък стари спомени мираж?

Може би ще разкрием загадката за един.

Или ще поставим загадка за друг.

Отворих много книги на 84-та страница и видях...

Видях хиляди различни истории.

Истории, които са живи.

Ами нашата изтория?

Каква е, красива ли е?

Жива ли е и тя?

Отворих на 84-та страница и се замислих...

Замислих се за хората, които създават книги.

За книгите, които създават хора.

Замислих се за различните истории, побиращи се само на една страница.

Замислих се за различните начини, по които може да се обърне светът, животът, денят.

Замислих се за различните хора с различните им вътрешни светове.

Замислих се за всеки един човек, за всеки един развой на нещата.

А замислих ли се за мен?

Може би някой друг е отворил книга на 84-та страница и се е замислил.

Замислил се за света, живота, нощта.

Може би този някой се е замислил и за мен.

Отворих на 84-та страница и се замислих за теб и...!

© Андриана Всички права запазени

Здравейте! Това е стихотворение в бели стихове, което написах за конкурса 1000 стипендии. Аз се гордея с него, защото докато го писах успях да се разкрия пред близките за мен хора и осъзнах много неща. Дано ви хареса.

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??