30.10.2021 г., 9:14 ч.

Паисий Хилендарски 

  Поезия » Философска, Гражданска
327 1 4

                               Паисий Хилендарски

 

 

 

През дългите нощи с мастило и перо в ръка,

един отец в тъмнината показа светлина.

На българите историята написа той някога,

да се гордеят и помнят своя род и родината.

 

За делото на солунските двама братя,

разказа на света за азбуката наша родна.

За владетелите ни разказа на свойте събратя,

да бъдат горди с история българска народна.

 

И за него като Левски килията бе много тясна,

борба той води за спасение на българския род.

Борба с вяра и надежда, вървеше с мисъл ясна,

че трябва да събуди заспалия български народ.

 

Неговото дело, история славянобългарска е една,

някога преписвана и предавана от ръка на ръка.

Той и неговата история събуди българина за борба,

неговото дело успя, ще остане в нашите души и сърца.

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??