12.02.2013 г., 6:22 ч.  

Песничка за качамака 

  Поезия » За деца
468 0 7

Сбирахме се през септември,

минал с плодородна шпакла.

А на печката в котле ври

баба вкусен качамак пак.

 

Дълго бърка и налага

със масло и крехки пръжки.

На софра съдинка слага

за гледжосаните дръжки.

 

И в дълбоките паници

кисело млеко ни сипва

със голямата лъжица,

с маслена коричка кипра.

 

А молитва тихо дядо

казва, после се прекръства

с благодарност за обяда

на трапезата ни пъстра.

 

Тук започваме в безреда

тихомълком да се храним.

Умилена, баба гледа

как теренът свой си браним.

 

Всеки в дъното дълбае,

до масло да се докопа.

Колко вкусен е, да знаеш,

качамак наложен, топъл!

 

Днес в града и аз го правя,

както баба ме научи –

с качамака да гощавам

мойте внуци, тъща, внучки.

© Иван Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??