Отпивах глътка уиски.
Ледът подрънкваше в чашата.
С нежния звук на стотинки,
захвърлени за ресто на масата.
Уредбите водеха някаква битка.
Сервитьорите лениво сервираха.
Старец прегърбен, в ръцете със китка...
Купуваха всички. Сълзите прикриваха.
Млад сервитьор купи цветята.
Плати ги. Ресто не взе.
Настани го на масата, там, до стената.
Ракия донесе. И малко мезе.
Занесе му някаква топла чорбица.
И хляб. Колкото за трима мъже.
А старецът стискаше свойта торбица.
Започна плахо той да яде.
Изпи си ракията. Изяде чорбата.
Трохите от масата, забърса с ръка.
Скришом, хляба напъха в торбата,
помоли, ако може, за чаша вода.
Сервитьорът изпрати старика до изхода.
Прибра приборите на масата.
Тогава видя петте лева под чашата,
с които му беше платил за цветята.
© Ник Желев Всички права запазени
Поздрав!