Feb 24, 2015, 10:25 PM

Пет лева 

  Poetry
329 0 1

Отпивах глътка уиски.

Ледът подрънкваше в чашата.

С нежния звук на стотинки,

захвърлени за ресто на масата.

 

Уредбите водеха някаква битка.

Сервитьорите лениво сервираха.

Старец прегърбен, в ръцете със китка...

Купуваха всички. Сълзите прикриваха.

 

Млад сервитьор купи цветята.

Плати ги. Ресто не взе.

Настани го на масата, там, до стената.

Ракия донесе. И малко мезе.

 

Занесе му някаква топла чорбица.

И хляб. Колкото за трима мъже.

А старецът стискаше свойта торбица.

Започна плахо той да яде.

 

Изпи си ракията. Изяде чорбата.

Трохите от масата, забърса с ръка.

Скришом, хляба напъха в торбата,

помоли, ако може, за чаша вода.

 

Сервитьорът изпрати старика до изхода.

Прибра приборите на масата.

Тогава видя петте лева под чашата,

с които му беше платил за цветята.

 

 

© Ник Желев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??