Къде си ти сега смели командирине,
да видиш твоите българи капитанине!
Те пак превиват и глава и снага,
не на своята нива а на господарина!
Къде си да видиш българската земя,
която защитаваше гордо ти някога.
Сега е окрадена от чужди и свои
и изнемогват българите, братята твои.
Само във Васил ти виждаме лика,
за геройствата и защитата на народа.
И той като тебе бори се за правдина,
показа на хората достойно твоята борба.
Къде си ти войводо да видиш народа,
тъжен е но и весел хванал се на хора'.
Да подхване и запее песен на уста,
песента за теб, да заиграе сърце и душа.
Да писне гайда високо в Родопа планина,
па да запее песен родопчанка, хубава мома,
Песента за теб войводо, за капитанина,
да я запее и народа ни с почит и малко тъга!
© Валентин Миленов Всички права запазени