И днес е, брат, жестоко, идиотско.
От турско стана тук по-лошо!...
Тогава имахме земята свята.
Сега ти вземат всичко - и душата...
Преди хайдути бранеха народа.
Сега го грабят, мъчат - и заробват...
По двеста кожи смъкват с кражби, с данъци...
проклети, алчни народоизмамници!
А емигрантите... си пеят песни -
далече от безродните обесници...
Родината кърви, обезчестена.
Духът на свободата... задушен е...
Погубиха ни... Нямаме наследници.
Останаха предателите. И изедниците...
Народът мре - от Дунав до Родопите...
И вече няма кой да води робите...
Марин Тачков
© Марин Тачков Всички права запазени