25.10.2018 г., 23:26 ч.

По стъпалата 

  Поезия » Друга
978 13 12

                            Във люлката човек е най-голям,
                            а сетне почва той да се смалява.
                                                         Спаска Гацева

 
 
Не ги броих, когато качвах се по тях.
Голяма бях за люлчената пазва.
След песента на мама ме обзе и страх,
по стълбите от люлката да сляза.
 
Но трябваше. Нали земята е дланта,
която всеки трябва да преброди.
Да посади дърво, да обере плода,
да вкуси от вода и от безводие.
 
Тогава почнах стъпалата да броя.
Достигнах връх – едно стъпало долу.
Огледах се, на него малко постоях,
до следващия – на стъпало второ.
 
Не стигна, че над него имаше един,
от който да докосна небесата.
Не връх, а някакъв човешки исполин.
Стъпало трето – близо до земята.
 
Видях и друг, и закатерих се натам,
усетих сила на попътен вятър.
Такива глупости... човек катери сам,
а горе вятърът не е приятел.
 
И ето, след четвъртото е само пръст.
На смърт и на живот ми тя ухае.
Тревичка  ще изникне, цвете, после кръст.
Единият на мама. Друг – незнаен.

© Ани Монева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??