21.08.2012 г., 10:53 ч.

Победител 

  Поезия
936 0 9

ПОБЕДИТЕЛ     

 

          “Veni, vidi, vici” *

 

Дойдох, видях...

Не победих, обаче!
Не е ни толкоз просто, ни тъй лесно.

Една река талази мътни влачи

от неизвестното към неизвестното;

 

и тук, на тоя бряг, пристига всеки

– незнаен гост в незнайно мътно време –

да извърви невидима пътека

и да даде, а нищо да не вземе...

 

И аз дойдох!

И не че съм го искал –

случайност преди шест десетилетия.

Реката бяга мътна.

И се плискат

талазите на вечноста в нозете ми.

 

Да я преплувам?

Непосилно бреме...

Да търся брод към някаква далечност?

Не е река, а океан от време!

А кой е прекосил самата вечност?

 

И аз видях!

Какво видях, обаче?

За върхове високи нямах сили,

а в равнината всеки път се влачи

по билото на сенчести могили.

 

И аз вървях сред хоризонти ниски,

сред шепите на гърбави баири...

А може би бе непосилен рискът

по-други хоризонти да подиря?

 

Не победих!

Не вярвам и на оня,

размахвал меч в четирите посоки.

Светът от потното седло на коня

не е със хоризонти по-широки,

 

крилатата победа е миражна –

една невярна мраморна измама.

Дойдох, видях света...

Това е важното.

 

А победител в тая битка

– няма!

 

 

* Veni, vidi, vici – лат. – Дойдох, видях, победих – донесение на Гай Юлий Цезар до Сената в Рим за победата му над понтийския цар Фарнак II  /47 г. пр. н. е/.

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поезия!Истинска!
  • няма
    победител
    ...

    Реката бяга мътна.
    И се плискат
    талазите на вечноста в нозете ми.

    Да я преплувам?
    Непосилно бреме...
    Да търся брод към някаква далечност?
    Не е река, а океан от време!
    А кой е прекосил самата вечност?
  • Дойдох, видях света...

    Това е важното.
    ---
    Добро!
  • Много хубаво!
  • Отново те поздравявам за Поезията!
  • Отново прекрасна поезия!
    Поздравявам те!
  • Възхитен съм!
  • Толкова талант...такова чудо!Поздрав!
  • Еее, как да не се насладиш на това! Та то се чете само! Удивително е как ти предава имоцията и те кара ди си представяш сцени, да попиваш посланието на автора! Много ме грабна това стихотворение.
Предложения
: ??:??