25.10.2022 г., 14:04 ч.

Почти пиеса, почти приказка - 2 ( Пролог ) 

  Поезия » Хумористична, Пародии, Друга
461 1 2

ПРОЛОГ

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

Защооо... Защо, Съдба ни изненадваш

и мяташ ни по сцената прашлясла? ( изкихва )

И тъкмо мислехме, че вече радваш,

а ти пред нас поставяш с тръни ясла.

Каква идилия блестеше само

в Двореца, по селата и в гората,

и в планината там, и по полята,

дори и, друже, горе в небесата...

 

СУФЛьОР:

 

И Херос Цар с Царицата си Маги...

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

И Херос Цар с Царицата си Маги

от меден месец с щастие голямо

се връщаха от островите Йеки,

когато спусна се над всичко мрак.

 

ЗРИТЕЛ:

 

Къде са тези островчета Йеки?

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

Повярвайте ми, те не са за всеки!

Отвъд представите ви те са чак!

Та както казах, падна страшен мрак.

Магьосникът най- зъл и безпощаден

за отмъщение сега е жаден.

От где се взе, попитайте ме вие,

това страшилище - велик злодей!

 

ДРУГ ЗРИТЕЛ:

 

От где се взе, тук питаме те ние,

тоз някакъв си, страшничък Късчей?

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

Не е Късчей, детето туй на ада

и името му е Лорд Ивъл Снейк!

И не върви пред него лимонада,

не ще го повали и оранжада.

Преди години, може би. -хиляда -

той бил е победен от Дронкър Кинг,

на който днес потомък е, познайте...

Не се досещате! Ооо, Лейзи Принс

е негов пра - по двайсет пъти - внук...

 

СУФЛѝОР:

 

Та Дронкър Кинг и никой, нико друг...

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

Та Дронкър Кинг и никой, никой друг

е победил злодея, ала как

успял е този истински мъжага?

Че липсва, друже, славна летопис!

Не се намери някой хроникист

туй в камък да издяла или в лист

с перо от патка да запамети...

 

СУФЛьОР:

 

А патки имало е, то се знай...

 

КОНФЕРАНСИЕ:

 

А патки имало е, то се знай,

ама на жар опекли са ги май.

От устният фолклор и от легенди,

и в митове по кръчми, по седянки

бълбукат си послания - останки.

Злодеят победен от Дронкър Кинг,

затворен и заключен с катинар

дълбоко под земята бил наказан.

И ти не щеш ли, някакъв овчар,

тъй както си пасял овцете сам,

поседнал на местото - точно там.

И зърнал мигом той един предмет,

позачовъркал лекичко със крак

и тук започва разказът проклет.

Ще ни затрие ли днес хищен мрак? ( покланя се и излиза )

 

ХЕПТЕН ПИШМАН ДРУГ ЗРИТЕЛ:

 

Дубре, да видим ко ша става пак!

 

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

 

 

 

© Асенчо Грудев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??