14.01.2014 г., 20:05 ч.

Поема за баща ми /откъс/ 

  Поезия » Оди и поеми
503 0 0

 

ПОЕМА  ЗА   БЩА МИ

/поема/

От Христо Кръстев Славов

 / HEKREDEL/

 

   Въведение

 

Не зная много за Родата,

за моя собствен произход,

за криволиченето на Съдбата,

 а и за  моя собствен Род!

 

Не е написано на книга,

 и в родовия ни дендрон,

а трудно без  това се стига,

до паметник на моя дом.

 

Без някой дядо от Родата,

да  е надраскал  някой  ред:

кога е слезнал  от гората,

край двора си е вдигнал  плет.

 

Кои са му били душмани….

От  турски  бяг ли са дошли.

За нивите  му  необрани,

за други всякакви беди…

 

И тъй без писани дендрони,

живее  моя род в света,

без правилници и канони,

в типично  българска  среда…

 

За  мойта родова верига,

аз имам няколко звена,

как моя род  във село стига,

и само две-три имена!

 

От тези неща се срамувам.

Ний варварски вървим напред…

Каквото  и да правя-струвам,

Не мога в туй да сложа  ред!

 

Аз знам, че сме дошли в Кузлука,

от село в хасковско- Сусам,

но за какво сега сме тука,

за почести или за срам!

 

Че стожер наш е бил Мелеза,

 избягалия от Сусам.

С кого е той делил трапеза…

Или е вършил всичко сам!

 

Така, че тук сме от „балкана“,

че сме в рода без „синя кръв“.

Темел тук трябвало да хване,

да върже пъпната ни връв!

 

Днес няма кой да ми разкаже,

какъв е моя произход…

О, колко съм нещастен , Боже,

че без история е моя  род!

 

 Обеснение: Кузлука е старото име на родното ми село Драгойново

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??