3.12.2011 г., 22:16 ч.

Политически реквием 

  Поезия » Гражданска
482 0 4

 

 

„Тумба лумба  два дни,

догодина – гладни...”

                Радой Ралин

 

Не ще участвам във борба за кокал.

Той вече е оглозган, господа.

Гювечът е обран, изсмукан сока,

олизани последните блюда.

 

Разбрах какво лайно ще изсерем.

Прогнозата достатъчно е гадна.

И, ако все пак дръпнем някой ден,

ще лъсне голият ни задник.

 

Държавата умря. Повея смрад

и търтеите гладни излетяха.

На глупостта в последния парад

последните участници вървяха.

 

Вървяха дружно – роб до роб.

„Ний пак сме тук – напред, другари!”

Копаха дружно – гроб до гроб

простаци и потомствени гробари.

 

Държавата умря; готов е гроба –

народен вот, закони, герб, печат...

Различни псета със различна злоба

над мършата и вият, и квичат.

 

Но напънът приключи, завоня

и влакът за Европа забуксува.

Законът бе магарешка пръдня,

а парламентът – плют и псуван.

 

Накрая – знамето със сърп и чук,

тълпа голтаци, грак на лешояди,

камари политически боклук,

преживящо електорално стадо...

 

1995 г.

 

 

 

 

© Ради Стефанов Р Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • актуално и сега, Ради...май нищо не се е
    променило, сърдечен поздрав за теб..
  • Ради, писал си "Политически реквием" през 1995 г., а звучи толкова актуално и днес... Както Алековият Бай Ганьо и до сега е жив, политикът на Радой Ралин и твоят, за голямо съжаление, изглежда още дълго ще се подвизават на сцената. Силно перо имаш!
  • Поздравления за позицията!
  • !!!
Предложения
: ??:??