Рояк мушици си летяха,
свободно пърхаха с крилца.
В дребни храсти нощем спяха,
осъмваха със първата зора.
Èдине намираха в полето,
оплюваха зелените листа
на хлад отиваха в дерето,
де бе мрачно и с воня.
Безметежно тъй си те живяха
и ден след ден вървè...
Едни по купчинки измряха,
а други - случаят ги взе.
Роякът някак леко отъня,
останаха си няколко мухи
и текна там на нèкоя в съня,
че нещо тук велико предстои.
Видяла тя, до някакво дърво,
изтропкано наскоро тук така,
намачкано, изцапано, таквоз едно
листченце от вестник край купà!
Загледала се, в опит да чете,
но пуста малка мухова глава.
Как ще може тя да разбере,
че за туй си трябва време у школà!
Отлитна тя към близкото градче,
видя прозорец там отворен,
натъпкани книжа на редове
и библиотекар, от четене озорен!
И баничка бе хапнал той -
миришеше на вкисната боза,
сега се виждаше като герой
и здраво хъркаше в съня.
Задъхана след дълъг път,
почисти своите крилца,
над баничката полетя във кръг
и на книжка мъничка се спря.
Реши, че тук ще заучава,
науката ще трупа с дни
и не видя библиотекаря палав
как вестник на руло той сви...
Усети полъх нежен
и някаква ефирна лекота,
погледът ù леко се премрежи
и опъна малки петала.
Поривът така приключи
към наука, знание и светлина -
в живота хубаво не ще се случи,
щом роден си сред лайна...
(Едине - храна, ядене) :)
© ШЕМЕТ Тарантупски Всички права запазени