Прераждане
...чрез гадаене разбрах, че се прераждам
за осми път в земния живот...
Бях кротка съпруга, бях десетник суров
и в село след плуга се трудих без сили,
жрец съдник и врач чудодеен, спасяващ от зло –
пътувах през времето да бъда до другите.
Родих се в Аркадия, древна и блага,
една от жените при извора с очи на сърна,
обичах и раждах, трапези създавах,
тъках бели сукна и своите топлех с тъга.
През смутното време на цар Муртагона
бях в конница бойна млад войн напет,
летях към победи под стяга развени,
приех Христа ради възхода на моя народ.
В лето 869-то дойдох в тоя свет с очи зад завеса –
не виждах цвета на април, ни чернозема наесен,
но имах в сърцето измъчено мъдрост словесна
и с нея възкръсвах души и човеци телесни.
С пътуваща трупа актьори горчилката пих на света –
видях на народа под игото болката,
живях като куче, но носех в душа светлината Христова
и с кукли, и с маски я палех у хората.
Сега съм пак земна - във века водолеев,
и нося последните късчета на ориста
- да скитам без пристан, да будувам и крея
с проклятие древно да бъда жена.
© Златина Георгиева Всички права запазени