4.09.2011 г., 16:42 ч.

Приказка за красотата 

  Поезия » Оди и поеми
1113 0 5

ПРИКАЗКА ЗА КРАСОТАТА

 

В далечно село, сред цветна градинка,

къщичка отдалеч се белее.

Сред божури, теменужки, латинка -

мома хубавица там живее.

 

Няма момък навред в цялото село

по тази мома да не копнее,

за хубостта ù далеко-далеко,

през девет села, песен се пее.

 

Идват момци с гарван перчеми,

яхнали атове - огън-жребци.

Идват момци нежни, русокоси,

с метличини сини, светли очи.

 

Видят момата- дъх не им остане.

Кое по-напред  те да похвалят.

Молят я - жена да им стане,

звезди от небето готови да свалят.

 

Дойде момък и зпочне да хвали:

очи - маслини, снага-топола,

косите - черни, ръце - тъй бели...

Слуша момата, поглед забола.

 

Повдигне очи, погледне го право,

погледне го право с поглед тем'нужен:

-Иди си, момко - по живо, по здраво!

Мъж като тебе не ми е нужен.

 

Редят се момък след момък - напети,

силни, здрави - мома не ги иска.

Сърцето моминско по тях не трепти,

а скрита мъка си тя подтиска.

 

В цялата област за нея едва ли

момък ще се найде тъй достоен.

Другоселец градинката взел да хвали,

спрял пред оградата ù доволен.

 

- Какви разкошни цветя разцъфтели -

каква китна, чудесна градинка!

Лехи подредени - като дантели,

като истинска цветна картинка!

 

Мома се засмяла, очи заблестели:

-Искаш ли жена аз да ти стана?

Тя протегнала ръцете си бели

и мъдри думи тогава казала:

 

"След време снагата ми ще натежи,

кожата ми - бял мрамор - ще повехне,

косите черни - сняг ще ги заскрежи,

в маслини-очи блясък ще секне.

 

Кръвта ми от устни и червени страни -

тревоги и грижи ще я изпият,

славата за хубостта ми ще отшуми -

годините ми ще я затрият.

 

Трудът е този, който краси човека

с хубостта, която е вечна.

Жена твоя аз ще стана и нека

обичта ни да е безконечна.

 

Така завършва таз приказка стара

за мома - незнайна хубавица.

Поуката - вярвам - всеки разбра я

от вас, мили ми, сладки дечица.

 

© Анка Келешева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??