20.10.2012 г., 8:17 ч.

Приказка за кризата 

  Поезия » Гражданска
453 1 3

Приказка за кризата

 

(четиво за султани и финансови министри)

 

Героите са променени,

но вярно е по същина:

живял султан в далечно време

във древна някаква страна...

 

Събирал данъци големи

от всички поданици той-

градил дворци, държал хареми,

войниците изпращал в бой...

 

Но искал и във султаната

всред хората да има мир

затуй и предрешен, в страната

изпращал главният везир...

 

Народа мъкнел си теглото,

покорно плащал с пот и кръв,

а нощем псувал си живота

орисан все да е такъв...

 

Везира радостен пристигал:

-Работят, плащат и мълчат...

Султанът му нареждал: „Вдигай

им данъците щом търпят!..”

 

... Но върнал се веднъж везира

и промълвил с отпаднал глас:

о Ваша милост, не намирам

кураж да изрека пред Вас,

 

но няма в работа увлечен-

пируват от зори до мрак,

жените не зачеват вече,

а храма станал е бардак...

 

Когато чул това султана

подпрял със две ръце глава

и тихо промълвил: Голяма

беда везирю е това

 

и бързо без да се отлага

ти данъците тежки спри,

дори на хората веднага

и от хазната дай пари!..

 

д-р Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Ех , де да имаше една Шехерезада, да я пратим при нашия финансов министър та да му пошушне на ушенце тази мъдра приказка...
    Хареса ми.Много!
  • Актуална приказка.
  • С прекрасен хепиенд на финала - богатство от думи..., и мъдрости..., - кой каквото си надроби - това ще сърба...!!!
    "Везира радостен пристигал:
    -Работят, плащат и мълчат...
    Султанът му нареждал: „Вдигай
    им данъците щом търпят!...”"
Предложения
: ??:??