Събрали сме се, весела тълпа –
пред „психото” и бъбрим си…
Студенти – на практика...
Тематика сега,
ще имаме с експерименти.
Отваря се желязната врата.
Колежка ни поканва:
- Хайде, влизайте!
Надолу по онези стъпала,
е изолаторът.
Вървете!
Слизайте!
Професорът, ви чака там –
избрал ви е, за днеска „персонаж”…
Таз пациентка, е проблем голям –
при нас, е с доста дълъг „стаж”.
Във изолатора навлизаме безшумно.
Професорът ни махва само с жест.
Безмълвно се подреждаме и умно,
следиме разговора-тест.
Пред него разположена в леглото
с крака по турски, свити във седеж…
(- О да – познах я – Куцка е! „Перото”!)
Цигара… Пепелник… Коси „на таралеж”.
В града ни, кой ли не е стряскала
с внезапния си писък по площада –
все бременна… Все бита… Все надраскана,
от „помияри" – търсещи наслада.
Че може да говори… И не знаех…
Но, я виж ти… Как смислено реди…
Разказва за живота си. Това е…
Тъй изненадващо… Успя да ме смути.
Как убедително разказва –
че всички я „обичат и ценят”...
Че е „висшистка”, ала Господ я наказва,
за туй, че е „най-умната в тоз град”...
Че завистта на хората я провалила,
понеже имала идеи… И твори...
Че е жена, но всъщнос с мъжка сила
и ненавижда „дребните души”...
- Достатъчно –
професорът и каза –
сега почивай Куцке!
Утре пак,
ще поговорим!
А сега, ще си изляза
с колегите да бистрим,
що –
и как.
Излизаме.
Вървим по коридора,
изкачваме онези стъпала,
излизаме в градинката
на двора...
- Роднините и
пълна са „фурда” –
професорът
започна коментара –
колеги!
Вижте!
Във живота е така.
Когато те набъркат
в скапана попара,
завинаги оставаш,
там –
в калта.
Не слушайте,
че лафи ви разумно!
Шизофрениците
са убедителни лъжци.
Не е вишистка,
а родата и е гумно,
което я вършее
и коси.
Пребиват я,
да ходи и да проси…
И само чакат,
да я пуснем „у дома” –
на улицата…
Доходи им носи…
Така ще бъде
и със нейните
деца!
Но, да оставим…
Ясно ли ви стана,
как анамнезата да снемете
със такт?
Добре.
Довиждане!
А утре, по програма,
елате...
За поредния „бардак”!
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени