19.03.2013 г., 16:19 ч.

Пролетно почистване 

  Поезия » За деца
897 0 8

Баба Марта днес решила

да почисти свойта вила.

Грабнала метлата здраво,

ха, надясно, ха, наляво,

тъй се развъртяла милата,

че разклатила се вилата

и небето се намръщило - 

мигом сняг затрупал къщите.

Щом Април това научи,

бабиното мило внуче

на вратата се показа

и на баба си той каза:

- Бабо Марто, спри! 

Сняг не искам да вали,

че довел съм много птички,

нали ще измръзнат всички!

- Слушай, чедо, отзарана

много работи захванах.

Пролет е и затова,

рекох си, ще помета,

да е чисто и уютно,

че нали ще идва внука.

- Да, но искам да ти кажа,

че с това ни ти наказваш

и цветенцата горкичките

от студ навели са главичките.

- Бре! Не искам да вредя,

но не зная как да спра.

Ако можеш, сине ти,

мъничко ми помогни!

Чул ги Слънчо отдалече

да помага се завтече:

- Вижте, носи ми се славата,

че снега разтапям здравата

и ако ми позволите,

в миг ще залича щетите.

Със лъчите си горещи

ще докосна всяко нещо,

било цвете или птичка

и доволни ще са всички.

Само, бабо Марто, ти 

мъничко се усмихни - 

със усмивка и лъчи

и снега ще разтопим.

© Керанка Иванова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??