Пустинният дъжд...
Във Пустинята веднъж,
ей-тъй както си вървях:
заваля внезапен дъжд –
освежѝ ме и се спрях...
Но усилва се сега
става буреносен той
и пресъхнала река
в миг превръща на порой...
И потекоха реки
в древните си коритá
с буйни, скачащи води
и неземна красота,
че по тия тук земѝ
във далечни времена
имало е и горѝ –
свѐжест и зеленинá...
Помнят сухите реки
óще своя Древен път
и подлуднали в мечти:
пак по него те текат...
Даже нейде водопад
може да подскача пак,
за да се смирѝ разлят
върху пясъчния бряг.
В пясъците дълго спят
много древни семенá –
и сега ще разцъфтят
фантастично от дъжда...*
... Алá Вятърът дойдѐ,
някак тайнствено повя
и в пустинното небе
облаците разпиля...
Но в реките си течѐ
пак небесната вода,
че Морето ги влечѐ:
с порива за свобода...
И цветята все така,
нереално в пустошта,
помнят в древната река
миналата красота!...
С бледо-виолетов цвят
и до хоризонта чак
те „създават” чуден свят:
–На Пустиня с речен бряг...
25.08.2019.
*В Пустинята вали понякога през няколко
години, но когато завали –дъждът е пороен
и пресъхналите корита стават пълноводни реки.
Тогава семената стояли с години в пясъците –разцъфват
и цялата Пустиня се покрива с „килим” в синьо-виолетов
цвят.
Фантастично е: цъфнала Пустиня!...
© Коста Качев Всички права запазени