Раздяла и мъка
Лятна нощ.
Едно момиче хлопна зад себе си
дъсчената порта
и се запъти към загадките на живота.
Закачливите песни
и тесните улички я мамят със своето
тайнство.
Свенливо поглежда и незабелязано
се присъединява към шумната
компания на своите дружки.
А когато се озова в малкият читалищен салон
в полумрака на петромаксовата лампа,
сърцето й се оказа в плен на огъня,
спрял в очите на моряка.
Силна прегръдка в лудия валс.
Топлина..........
И пътека към вечната любов.
Селото шептеше за тази любов
Селската чешма очакваше срещите им.
Стъпките им се застигаха по селския мегдан.
В сънищата си бяха един до друг.
НО........................
Сблъскаха се двата свята.
Бедният и богатият!
Два свята и две пътеки,
които никога не се вляха
в един широк и светъл път към живота.
Раздяла.
Мъка.
И обич, която никога не остаря.
© Йонка Янкова Всички права запазени