28.03.2023 г., 9:09 ч.

Разходката 

  Поезия » Свободен стих
202 0 0
Разходката

 

Да се разхожда човек, упражнение

Важно е!

Първо отпочинал ти бъди, и тръгни.

Погледът твой ще определя качеството ѝ.

И леко уморен, за разходка кратка годен си.

 

В разходката всяка има радост, има скръб, изненади има.

И засади има за човека буден.

По пътя може да те чака враг-злосторник ненадейно, 

или човек пропаднал

Какво ще правиш ти тогава?

 

След него не ходи, пред него не ходѝ.

На линия една с него не бъди!

На паралелна линия измести се ти.

В тоз миг тревожен вярвай в свойте мисли-чувства!

 

И приятел като срещнеш, не бързай да се радваш.

А първо виж има ли ритмично съвпадение.

В целите, задачите на вашия пресечен път.

Своята енергия цяла на Никой ти не давай!

 

Иначе, ограбен пуст ще се окажеш.

И ще повярваш за незнайно време в краха свой.

Приятелят си може да намразиш.

И въобще какъв е той? - ще питаш.

 

Ще срещнеш ти младежи невъзпитани,

ще издадат възможно звук писклив.

Ще те подтисне, унижи звукът.

"Стреляй" ти тогава в извадилия "меч" -

с оръжието си магично.

Начин друг не ти остава!

 

Девойка, жена красива може да срещнеш.

Това пък за душата е награда, с погледът си вътрешен погледай.

Този цвят и плод на Природата свеж.

Това е нужно за мъжа!

 

И кучета ще срещнеш, котки.

Погледай ги и виж, говорят също те.

От кучета не бой се, протегни ръка ти леко,

Да подушат на дланта твоя външната страна.

 

Да галиш куче не бързай, не обича то близост  незабавна.

Ценѝ достойнството му, да бъде началото ваше- общо правилно.

Коли преминаващи ще има също,

независим от тях стреми се да бъдеш.

Агресивни са те с фаровете свои вечер.

 

Тук несправедливост шофьорска се (случайно) явява.

Не стига че те осветява-унижава, в очи-гърди светенето т'ва.

Любопитства той - в тъмнината кой си ти?

Гръб му дай - за да спасиш свойта уязвимост! 

 

Напреко-близо не пресичай по възможност пътя.

На човек, на кола.

Ако наложи се това, на човека лек поклон,

Поздрав трябва да дадеш - реванш-награда, за неудобството изпитано от него!

 

Много или малко, денем или нощем,

По пътя на разходката твоя - врагове -

на енергия крадци, и приятели ще има.

Срещнеш ли ги ти, да си останеш не загубил сила - 

Изкуство е това, и шлайфа се то по  разходка-време!

 

Разходката прави човека внимателен,

Наблюдателен, предпазлив, тактичен.

Пространство, дървета, треви, хора, животни - 

В душата невидимо "влизат", живеят в нея, движат я!

 

Ходи ти на разходка смело! Не бой се.

Разходката сама "човек-учител" е.

За четене - книга, Упражнение важно.

За душата - доволство, за духа - казарма!

 

Ура.

 

Лесничея                      28.03.2023 г.                    

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??