8.08.2012 г., 15:38 ч.

Размисли преди сън 

  Поезия » Друга
475 0 3

Съдбата понякога зла е - наказва,

че нейните знаци въобще не разбираме,

че чуваме трудно какво тя ни казва

и често със нея напук се препираме.

 

Уж спазваме всички закони човешки,

живеем прилично и кротко, и тихо,

а някак затъваме в глупави грешки

и после греха си изкупваме в стихове.

 

Нормално е, мислим, да лъжем по малко.

Ей тъй за добро, дори без причина.

Но тези лъжи се трупат и жалко,

че този път някак не ни се размина...

 

А кой не е мамил, злорадствал, завиждал,

такъв ако има – светец ще е значи...

Със просто око даже ясно се вижда,

че пълен светът е навред с изнудвачи.

 

Лентяите много, кръшкачите също,

и интриганти дал Господ мнозина,

а честните люде – рядкост са всъщност.

Аз лично познавам най-много дузина.

 

Затуй да престанем най-строго да съдим

съседи, роднини, познати и други,

критични към себе си първо да бъдем,

а не от Съдбата да просим услуги...

© Нина Чилиянска Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Страхотно!
  • Щастливка си, мила Нина, доста са честните хора, които лично познаваш! Но си и до болка права, че първо себе си трябва да съдим. Поздрави за позицията и за стиха!
  • Нека сме човеци преди всичко. Хареса ми!
Предложения
: ??:??