Родопска трагедия
Някога много отдавна в Родопите
живели най-красивите хора.
Но станали лоши и използвали сопите,
удряли без да знаят умора.
Не били такива по рождение
като всички и те обичали Бога.
Ала изпратили доброто в забвение
и им станала чужда всяка тревога.
Имало река, бистра като сълзица
и около реката животът кипял.
Даже го виждам, играят дечица
и нечий дядо е сладко заспал.
Оженил се първенецът на селото
за жена достойна да му приляга.
Било писано вече на челото,
че детето ще бъде с хубава снага.
Но Бог ли решил да ги изпита, не зная
или Дяволът се намесил в доброто.
Грозно и гърбаво няма място в Рая
нарекли го "детето на злото."
Расло прокълнато момчето
далеч от народ, далеч от любими.
Често гледало облаците в небето
и така минали двайсет години.
А в селото всички много говорили
за злото, което живее в планината.
Даже понякога в нощите спорили,
кой от родителите носи вината.
Но едно било сигурно, злото го има
и приказките в звяр преобразили.
Каквото докопа, бързо го взима
с поглед убива, роден с черните сили.
Прелестна жена с очи на сапфир
по-нежна от най-нежни сред нея.
Върви сама, лишена от немощ, безспир
човек ще си каже, че е горската фея.
Тя знае посоката, при него отива,
мъжът обречен във вечно изгнание.
С всяка стъпка се чувства по-жива
и иска да усети неговото дихание.
Обича го, а той я обикна тогава
още когато я спаси от змията.
Ухапа него по ръката му лява
и той бе готов да приеме съдбата.
Тя не се уплаши, помогна му да оцелее
и спаси душата на планинския звяр.
Сега го държи за ръка и се смее,
благодарна на Бога за небесния дар.
Но съдбата за жалост друго решила
проследил я селският най-личен ерген.
Искал я, но любовта не се зародила
и днес станал свидетел на съюза свещен.
Върнал се в селото и разказал на хората,
дружно тръгнали да спасяват любима.
Тя се кълняла, че не е против волята
и че иска с него семейство да има.
Ревнивецът твърдял, че е магия опасна
дълбоко внушила мисли любовни.
И за да не стане на него подвластна
трябва да убият звяра със сили чутовни.
Тук идва тъжното, сто сопи го бият
и удар след удар, грозникът умира.
Вече знаем, че той не е злият
и смъртта продължава, не спира.
И ето, че сърцето не тупти ранено,
паднала до момъка тъй млада.
Да са заедно не било отредено,
колко да издържи човек, който страда?
Бог забравил вече за Родопите
отнел им всички блага и красоти.
Оставил им да имат само сопите
и местност пълна с върби.
Да кършат сопи и вечно да се бият
брат с брат, едни и същи вени.
Да не могат и вода да пият,
всички извори да бъдат спрени.
Суша, смрад и отчаяние
и ни един щастлив човек.
Най-тежкото страдание,
дори не знаем в кой е век.
Казват, че там където влюбените са издъхнали, израснали две рози...
2023 г.
© Айлин Мустафа Еврен Всички права запазени