Родословие
И колкото годините налягат
плещите ми надолу неприятно, а
и спомените даже ме отбягват
загледани напред, към „Непонятното”-
аз толкова започвам да премислям,
че ето тука значи са живяли
едни реални хора, не измислени-
и нищо, че отдавна са умряли,
пренесли са за нас през Вековете
това, което сме нарекли „Памет”,
а Времето в съюз със Ветровете
опитват се сега да я ограбят...
...И все по-ясно осъзнавам вече
притиснат до земята като камък-
какво е смърт това, какво е Вечност,
а и Безсмъртието, че не е подарък!..
Живота и след нас ще продължава
да се върти в спиралата си лудо
и няма да го сполети забрава,
ако поне един младеж е влюбен,
а тръпнещо, едно момиче нежно
в красива нощ със страст го приласкае
и под звездите ярки, уж небрежно
то, как да му се отдаде си знае...
След всеки „Род” остава само „Словото”,
а хората минават под земята-
за друг живот те връщат се отново,
но вече са безплътни като Вятъра...
...И днес са тук, Пространството ги помни,
и страховитите им тайни мамят,
а: от зеленясалите кръстове надгробни
полуизтрита „Родовата памет”
се връща, щом Луната се оцъкли
и нощен Вятър сенките размърдва-
преминала през Рая и през Пъкъла
брои Тя равно живите и мъртвите...
...А в дни жестоки, дни на Изпитание
под знамето със револвер и Кръста-
във романтизма на поредното възстание
пак „Р о д о-С л о в и е т о” българско възкръсва...
.
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени