4.01.2023 г., 18:21 ч.  

Рожденият ден на Ботев 

  Поезия » Друга
249 1 3

 

 

По случай 175 години от рождението на великият поет и революционер Христо Ботев

 

“На майце си” днес декламира

Поетът със патос възвишен!

И в тясна Браилска квартира

“Към брата” си изповед пише…

Как “Я надуй, дядо, кавала!”,

оглася планински поляни?!…

И с “И жив е той, жив е” до премала

вълк ближе хайдушката рана!…

В нощ лунна целуват го бърже

митични безброй самодиви…

И пак в “ Патриот” ли попопържа

изедници с мисли крадливи?!

Как в “Моята молитва” е свята

съдбата зловеща на роба?

Кой днес в редове на борбата,

намерил би с Ботев си, гроба?!

В запусната днес воденица,

кой с Левски би трепетно пял?!

Със сабя в железна десница

на Вола би с гордост умрял?…

В “Елегия” кой злотните Юди,

бичува със страст - громолик,

разбиващ вековни заблуди

народа, че не ще е велик!…

И кой край Софѝя би плакал

за Дякон, висящ на бесило?!…

Но не и таз висша клоака

от светското мъртво кучило!..

В “Борба” днес зовеш ни епично

на бой срещу фалша и гнета!

Но с туй управление трагично

пропада България клета!

 

04.01.2023 г.

 

 

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много точно и актуално. Поздравления!
  • Такава разходка си направил из творчеството на Ботев, Влади, възхищавам ти се ! И това свързване с настоящата действителност с "кой би?" ...нямам достатъчно думи! Поздравления! Честита Нова Година! Желая ти здраве, щастие и творческо вдъхновение!
  • Много хубаво посвещение, Влади! Силен финал, отразяващ днешната действителност!
    Поздравявам те!
Предложения
: ??:??