25.05.2010 г., 18:35 ч.

„С чего начинается родина?” 

  Поезия » Гражданска
901 0 9

                                            „С чего начинается родина?

                                                          С картинки в  твоём букваре...”

                                                           М. Л. Матусовский, песен от филма „Щит и меч”

 

 

- Научи се! Извивай нагоре камшичето тънко,

а надолу натискай,  да стане  ченгелче дебело!

Но моливчето, тъй непослушно, след малко ще хвръкне -

по широката писта на долния ред е поело.

 

- По-уверено, хайде! -  и хваща ръката ми мама.

Аз старая се, мъча се, трия. След Нова година

ще изписвам  красиво лулички и букви (не само),

и най-светлата дума -  в букварчето сричам: Ро-ди-на...

 

Но животът ме сгъна на влакче с несбъднати релси.

И със букви красиви аз - с диплом  на оперна  прима,

под надзор на комшии:  „Май диър си, френд! О, о’кей си!”,

сувенирчета правя за износ със надпис „Родина”.

 

Докъде я докарах  - поетично изписвам с „Аз, Буки, Веди”,

 „...Добро, Есть... Люди, Мислете, Наш...” . И продавам за левче – „Родина”! Компаньонки се търсят и плащат във евро  в страната на Верди.

На английски надрасках набързо  в имейла:  „О, йес!” и заминах.

© Теди Савчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??