10.06.2021 г., 12:15 ч.

Са́дина 

  Поезия » Пейзажна, Друга
610 1 7

Написах това стихотворение за родното ми село, което живее в сърцето и е вдъхновението на много от моите стихотворения. Споделям го с вас и се надявам да ви хареса! :)

 

На север е сгушено

село красиво,

сред хълмове горски

живот е дарило.

С ка́пански корен

и ка́пански дух

народ непокорен

борил се е тук!

На българи горди

начало е дало

училището родно

с мастило и сметало!

 

Ка́панка гиздава с китка в косите

ясно провиква се там под асмите.

Песен запява с нежния си глас,

слушат и гледат я

всички в захлас!

На маса отрупана

гости посреща,

в тавата е покрита

плакета гореща.

Ра́ки, пилцета и боб е сварила,

вино червено до тях наредила.

Пукани чушки и царска туршия,

наздравица вдигат с люта ракия!

 

Тодоровденска кушия събира

коне, каруци -

коя по-красива.

А дойде ли Сбора

вечер на мегдана

народът приижда

хоро да захване.

Засвирва кавал, гайда и тъпан,

през селото оттатък

чува се тътен!

 

Са́дина - село

българско, родно,

тук, че живея

сърцето ми е гордо!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Ка́панци - етнографска група, населяваща някои населени места в Североизточна България

**плакета - вид баница

*** ра́ки - пълнени сухи червени чушки

**** пилцета - лозови сърмички

 

© Ивелина Тодорова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Лидия, благодаря ти и за този коментар! Приятно ми е да знам, че съм успяла да пресъздам обичта си към моето село, картините които то рисува в моето сърце.
  • Харесва ми.Миночка го е казала много точно- богата образност.Явно е,че имаш талант да рисуваш картини с думи.
  • Ани, радвам се да разбера, че си чувала за Садина! И да, напълно вярно е за нрава и за думичките (ка́пански диалект)
  • Знам го това село, хората имат буен нрав и интересни думички, не съм ги чувала никъде другаде.
  • Благодаря ви, Тони, Миночка! Радвам се, че ви е харесало!
  • Прекрасно! Чудесен поглед към нещо толкова живо и самобитно!
  • Да, хареса ми тази богата образност и картини, които си нарисувала с думи.Много мило ми стана, събуди прекрасни спомени в мен! Поздрав!
Предложения
: ??:??