11.04.2023 г., 23:01 ч.

Самочувствието 

  Поезия » Свободен стих
204 0 0

Самочувствието

 

Ниското самочувствие-подтиснатост, се дължи на какво?

Бил е добър-мек човекът там, където лош е трябвало да бъде.

Дава там където - да взема трябва!

Предава се лесно - с се предава защо?

 

Защото герой не е, от ада на труда се той бои.

Ако се достатъчно труди-препятствия преодолява,

Самочувствието му само - в къщи ще си дойде .

А го гони той - как - с пасивност, чака час благоприятен да дойде. 

 

Ако строг към себе си е, той и у другите ше види къде на наказание подлежат.

Поляризиран човекът да бъде трябва.

Дойде мошеник недостоен, играе си с него,

Усмихва се той, - откъде самочувствие тогава.

 

Ако той да мисли умее, и види кой къде "куца".

Трудът ще заобича, търпелив ще стане.

Ще засияе в доволство, равновесието ще се върне.

На махалото закона, в природата основен е той.

 

Движи се човекът, вижда неща за оправяне.

Казва - после, после, после.

А да каже трябва: сега, сега, сега.

Да уважиш погледа си, да уважиш мисълта си, 

 

Да упражниш волята си незабавно, точно в момента на виждането.

Да пееш, да танцуваш с лъчите слънчеви ще можеш.

Ще се прославиш пред себе си като на делото човек.

Как тогава самочувствие ниско?

 

Не самочувствие ниско, а Слънце сияещо ще бъдеш.

Меч поразяващ, ръка благославяща.

На здравите животни равен ще бъдеш.

Да живееш ще можеш щастливо!

 

Кога? На делото незабавно човек стани!

Щом слънцето грее и с очите си гледаш,

Да танцуваш трябва с незабавно действие.

В планове не вярвай да направиш нещо някога!

Направи го сега - и след действие едно огледай се за Второ!

 

Ура!

 

Лесничея 

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??