САЩ. По-близо от всякога,
с мирис барутен и потен
на кръв, на горящата плът -
на твоята улица, пред твоята порта.
САЩ. По-близо от всякога,
с огнен блясък на златната стръв,
изпепелила очите на родните първи,
покрила ръцете им със златните кърви...
САЩ. По-близо от всякога,
като черния плащ,
във древните книги описан,
на края - библейски последния край.
САЩ. По-близо от всякога,
дошъл след смъртта във очите
на човешкия рай, без време орисан,
във който ти беше човек от начало, до край!
САЩ. По-близо от всякога -
най-черна, отровната клетва,
пропила земя под оловно небе,
убила мечтата за избор в зародиш.
САЩ. По-смъртоносно от всякога,
с ръка над тълпата, президент се кълне:
Убивай, щом можеш, свободата в зародиш....
По-близо от всякога в дома бащин ти бродиш...
САЩ, като гроб, като мъка и купчина сажди...
САЩ.
© Димитър Ганчев Всички права запазени
Поздрави!
Много ми хареса!