Що за човек...
Стои на кея като флаг,
косите му ще тръгнат с вятъра
и той не е човекът непознат,
не е пристигал в дом, за да си иде някога,
не е забравял чуждите жени,
но вярвал е, че ще уварди тая,
която вечер с ореол от вяра
му топли яденето и го чака.
Не отпътува с кораба,
а маха, забил крака в пръстта,
с едно крило на албатрос успява
да се издигне над града.
След туй с парченце мида в джоба
лети в последния тролей –
мечтите му по-сладки стават,
щом Тя отвори малкото антре.
Делят си с нея прозата по равно
и чехлите, и грижите – по две,
по млечния им път
прохожда и тяхното добро момче.
И то обича да общува
с пораснала насън трева, да гали куче,
да палува под кротките очи
на най-красивата жена.
Когато свърши хляба
и слънцето надене хитра маска,
подпалва Той полята с камиона
и ето ги – светата троица в пегаса!
Зеленото бумти от възгласи
и старото возило се взривява с радост
по прашния коларски път –
и раят приближава се току...
© Златина Георгиева Всички права запазени