Този дружески шарж е посветен на двата музикални колоса в откровения, антиподите Антоан Антонов и Николай Колев с пожелания, все така да поддържат шоуто, за да ни е интересно да посещаваме музикалния раздел на сайта! :–)
Един щурец –
известен цигулар –
цигулката си изостави.
Реши с китара да я замени
и да засвири рок
в балади.
Излезе на полянка китна
в една гора планинска,
сред дъбрава
и седемструнна, колоритна
мелодия разля
с възслава...
За неугасващото „вчера”
на „бръмбарите” всепризнати,
вечни,
за талантливата им атмосфера
в неповторимите им песни.
Притихнала, гората се заслуша
с наслада в мелодичните послания
за „уличката малка” – дива круша,
съпреживя душевните терзания
на милата „мадона, лейди”
и „може би”, „тя те обича”,
„от мен за теб”...
Прекрасните акорди
се лееха в тонална притча.
На горската поляна минзухарите
в лилаво оцветиха своя взор,
а вятъра листата по върхарите,
задирижира да припяват в хор.
Дочул субдоминантните тризвучия
на щурчовите ладове тонически,
маестро славей мигом долетя
и в миг прекъсна хора ботанически...
- Я, чакай малко! Я, се спрете!
Каква е тази пълна дивотия?
Не пеете – а се дерете
в разнопосочна бъркотия!
Да знаете –
завършил съм консерватория
и вашите терцини, бленди,
са пълен фалш и какафония...
Не са „коняк”,
а долнопробно бренди!
Какво клакирате на таз цикада?
Къде са и секстините, и ноните?
Гъдулка нему се полага –
та, мечки ‘оро да въртят,
под клоните!
Тоз „Паганини” пълен брум е –
живее в минало столетие...
Мен слушайте и вдъхновете се
от дигиталното ми достолепие.
Туй Роланд, Касио и прочее,
и други автоаранжори
с които всеки в ресторанти блее,
са днес „върха” – за аматьори.
Попитайте ме – да ви кажа...
Днес, за да бъдеш на вълната,
„про тулс” е нужен в „екипажа” –
за да не бъдеш аут в „играта”.
С „мишока” чудеса се правят –
то звук, то канто, то и гами
на четвърт ниско се подправят,
като арабски „патладжани”.
И канто може да се стори
по електронен път с алтеро,
та музикалните декори,
да украсят гласа на всеки кабайлеро.
Щурецът силно се засегна
на славея от хапещите думи:
- Колега – рече – като те погледна,
сърце ти нямаш, само дърпаш струни.
Натискай си клавишите с „мишока”
и звуците настройвай си чрез клик –
на твоята космическа епоха
и липсва елегантен дух и щрих.
Не е достатъчно да можеш витруозно,
спортсменски да накъдриш китни ноти
и да приемаш твърде на сериозно,
добре звучащите си музикални анекдоти.
Да музицираш, е изкуство за душата
и да докоснеш нея, е изкуство –
кому е нужен звук до небесата,
кристално чист, без капка плам и чувство?
Тъй, заплющяха думи остри
в развихрена брутална „канонада” –
един папуняк долетя на гости
и се втрещи от бляскавата клоунада.
Шокиран вятъра утихна,
а минзухарите прибраха
в тревата клюмнали глави,
като, че ли от спора
се свеняха.
Гръм на небето възвести,
че буря ще започне грозна,
а плисналия дъжд с порой изми,
следите от кавгата грандиозна.
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени