11.05.2006 г., 23:53 ч.

Щурец тихо заспива 

  Поезия
807 0 2

Щурец тихо заспива,

когато нощта си отива,

уморен цяла нощ да свири

на хорото на светулките красиви.

 

А слънцето вече пристига,

наедрява и  бърза,

с топли лъчи гальовни,

нежно да пробуди пеперуди съновни.

 

Петлите първи веч отдавна пеят

и приканват съществата земни

да си поживеят.

 

Селяк си морно очи отваря

и бавно и протяжно крака провлачва,

изморен да става със слънцето ранобудно.

 

Но зайчето слънчево през очите му проблясва

и весело и игриво го подканва

към работата трудна,

към работата тежка.

 

И песента на пойни птички в сърцето му заиграва

и душата му се радва,

и очи широко отворени към небето гледат,

гледат и не вярват колко е ясно синьо то.

 

И краката сами пътя си познават,

и към живота работен го запътват,

а селяка вече буден и разбуден,

весело свирука под мустак във такт.

 

Деня завърта се, не спира,

жега пари челото мокро,

но селяк си погледа не вдига

и неуморно мисли устремени,

мечти недоизживени

в земята заравя.

 

И идва вечерта желана,

вечерта дочакана и мечтана,

у дома да се прибере

при малкото си дете.

 

Ръцете тежки, уморени

без капка сила оставени,

поемат телцето на детето

и го понасят към легълцето.

 

Деня завърта се, не спира,

щурец ведър песен засвиря

и светулките на хорото се хващат

и по цяла нощ, като самодиви красиви,

обикалят селата и светят на децата.

 

 

© Юлия Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??